Ondergelopen Oude Waal 11-01-18 olieverf op paneel 60 x 80 cm

Elf

Als jongen van elf liet ik me natregenen op een rivierduin, kijkend naar de wereld om me heen. Over de vlakte van de polder naar de blauwe band van de stuwwal in de verte. Het kolkend overlopen van de zomerdijken van de Waal in de late winter. In het voorjaar het paaien van vissen in het riet. De zomerse droogte. Het zich weer openen van het land door de oogsten in de herfst.

Het buiten zijn werd voor mij een doorlopende stroom van belevenissen. Water speelde daarin een grote rol als bron van verandering.
Ik fietste over de dijken, steeds verder, tot aan de Duitse grens, toen nog een barrière. Ik verkende de steekgaten en het buitendijkse niemandsland. Ik leerde het landschap kennen als een toevluchtsoord, lang voor ik het wilde schilderen.

Tijdens de academie moest een eigen plek worden veroverd. Wat was meer voor de hand liggend dan me juist op het landschap te richten?

Frank Dekkers (Nijmegen 1961) is schilder, graficus en tekenaar van voornamelijk landschappen.

Dekkers studeerde Grafiek en later Schilderen aan de Academie voor beeldende kunsten Utrecht. Tijdens zijn studie volgde hij een stage bij de schilder Kees Bol te Heusden. In 1998 ontving Dekkers de Nederlandse Grafiekprijs voor zijn houtsneden. In 2009 verscheen bij uitgeverij Thieme Art een monografie over zijn werk, waarvan in 2015 door uitgeverij Waanders/De Kunst een tweede druk werd uitgebracht.

Frank Dekkers woont met zijn gezin in Ameide. Zijn atelier is in de uiterwaarden langs de Nederlandse rivieren.

Voor een overzicht kunt u hier kijken: Uitgebreid c.v.