Blog

Eerste bloei 13-04-17 olieverf op paneel 60 x 80 cm
Eerste bloei 13-04-17 olieverf op paneel 60 x 80 cm

Overgang

Er vlamt kleur door het gras. Ik sta onderaan de dijk in de Lopikse waard. Hier kon ik achter de bomen staan werken zonder op te vallen. De machines hebben kapotte oevers achtergelaten. Het is een kale boel.
Op de dijk wordt luid getoeterd. Ik val nu op. Dat ik schilder roept op de een of andere manier weerstand op.

Enkele weken terug. In haar klas vertelt een meisje met zachte, heldere stem dat zij zo niet verder wil. Er hangt een geladen sfeer. Sommige kinderen reageren positief. Anderen kijken elkaar aan en grijnzen. Overgangen zijn soms moeilijk te begrijpen.

Al een tijdje help ik mee kinderen te begeleiden in hun zoektocht naar wie ze zijn: man, vrouw, geen van beiden of juist allebei. Zij staan vol in de aandacht van hun omgeving. In een wereld die uiteenvalt in zwart en wit leven zij in de tussentonen. Zij bevinden zich in een letterlijke overgang. Bij hen blijft het niet bij getoeter.

Het harde voorjaarslicht maakt alles intens. Je kunt alle kanten op. Het is alles tegelijk zonder uitgesproken te zijn. Er stopt een bestelauto. Vanaf de dijk beent een man op me af. Één blik is voldoende. ‘Daar hou ik helemaal niet van!’

Dat hoeft ook niet, maar laat me zijn. Ja, ik doe dit vaker, dit is mijn werk. Het gaat over wat ik zie, niet over wat jij ziet. Hij denkt. Misschien is het dan tóch wat.

Elke twee weken op Facebook:

Volg mijn blog